Turzovka

je městečko na slovenské straně Beskyd asi 50 km od Valašského Meziříčí. 1. června 1958 se zde tehdy 42-letému lesníkovi Matuši Lašútovi zjevila Panna Maria. Ke zjevení došlo na hoře Okrúhla blízko Turzovky na místě zvaném Živčák.

Panna Maria zde Lašútovi předala poselství pomocí sedmi různých obrazů. Tyto obrazy znázorňovaly dobro a zlo na zemi, jak se zlo stále více rozšiřuje na úkor dobra. 4. obraz znázorňoval důsledky zla na zemi a 7. obraz ukazoval jak by to vypadalo, kdyby se lidé obrátili a žili podle přikázání.

Zjevení se uskutečnilo celkem sedmkrát a poslední proběhlo 14. srpna 1958. V září 1958 byl Lašut poprvé zatčen veřejnou bezpečností. Následovaly tvrdé a vyčerpávající několikadenní výslechy, jejichž výsledkem byly stále stejné výpovědi. 12. září 1958 byl převezen do psychiatrické léčebny, odkud byl po 10-ti měsících propuštěn, aby byl záhy znovu zatčen a dalších 14 měsíců byl na psychiatrii. V září 1961 byl opět zadržen a po několik dnech na psychiatrii propuštěn s tím, že je zdravý.

S cílem získat přiznání, že vše je jen lež, dostal během svého věznění velké množství elektrošoků, své umění si na něm vyzkoušelo 8 hypnotizérů a podstoupil chemickou „léčbu“. Vše přestál nezlomený, přesto téměř slepý a bez zubů.

 

Na hoře Živčák vytrysklo 6 léčivých pramenů, v souvislosti s kterými je zaznamenána řada uzdravení.

V roce 1993 byla na hoře vysvěcena kaplička.

 

Informace o Turzovce jsou čerpány z http://web.katolik.cz/feeling/6_10.htm , kde je možno mimo jiné nalézt podrobnou výpověď Matuše Lašúta a svědectví o uzdraveních.

 

Litmanová

je vesnice na východě Slovenska. V roce 1990 se zde třem dětem zjevila Panna Maria. Byli to Ivetka Korčáková (11 let), Kaťka (12) a Miťko (9) Češelkovi. K prvnímu zjevení došlo 5. srpna 1990 na hoře Zvir. Děti se polekaly a začaly se modlit: „Maria, Matko naše, skryj nás pod svůj plášť.“ K dalším zjevením došlo na konci srpna. Miťko už Pannu Marii neviděl, děvčata začala mít zjevení pravidelně. Zjevení probíhala do roku 1995, kdy poslední proběhlo 6. srpna.

O vizionářce Ivetce Korčákové byl před časem natočen dokument Ivetka a hora, který uvedla také ČT, a který je možno shlédnout zde.

 

Informace o Litmanové jsou čerpány z http://web.katolik.cz/feeling/6_11.htm , kde je možno nalézt další podrobnosti, svědectví o uzdraveních a výpis poselství předávaných v skrze vizionářky v Litmanové.