Všímáte si, když je jasná obloha, jaký je nad námi provoz? Českým vzdušným  prostorem proletí za rok přibližně 700 tisíc letadel, což dělá v průměru asi 1900 za den. A to už je dost velké číslo.

Jelikož je Česká republika ve středu Evropy, leží na trasách mířících především západ   Evropy – Mnichov, Frankfurt, Paříž, Amsterdam a letiště v Británii, zvláště Londýn. Na druhou stranu pak lety míří hlavně na východ na letiště arabských zemí – nejčastěji Dubai, Abu Dhabi, Doha, Bahrain. Hodně letů přes ČR míří také do Indie a Singapuru, který bývá také mezipřistáním letů do Austrálie. Ze severovýchodu do našeho vzdušného prostoru vstupují lety z Ruska (především z Moskvy), ale také třeba z  Koreje nebo Číny, mířící většinou do Vídně, Curychu, Itálie či  dále Španělska případně Portugalska. Na hustotu provozu nad ČR má vliv také již zmiňované letiště ve Vídni, které je blízko hranic a podobně i Bratislava a Budapešť a časté jsou i lety mířící do Turecka. Samozřejmě nelze opomenout Pražské letiště, které ročně odbaví přibližně 12 milionů cestujících.

 


Provoz v pondělí 23.1.2012 ve 23:25:

  1. Londýn Heathrow -  Doha (Katar) - Airbus A340 - Qatar Airways
  2. Paříž – Muscat (Oman) - A330 -  Oman Air
  3. Londýn H. – Mumbai (Indie) - A330 - Kingfisher Airlines
  4. Londýn H. – Dubai - B767 - British Airways
  5. Londýn H. – Dillí - B777 -  Jet Airways
  6. Londýn H. – Díllí - B747 - British Airways
  7. Londýn H. – Dillí - B777 - Air India
  8. Londýn H. – Dubai – A380 – Emirates
  9. Frankfurt – Bangkok – B747 - Lufthansa
  10. New York – Dubai – B777 - Emirates
  11. Londýn H. - Mumbai – B777 – Jet Airways
  12. Londýn H. – Dubai – A340 – Virgin Atlantic
  13. Londýn H. – Muscat – A330 – Oman Air
  14. Londýn H. – Sydney – B747 – British Airways
  15. Londýn H. – Mumbai – B777 – British Airways
  16. Londýn H. – Bahrain – A330 – Gulf Air
  17. Londýn H.  - Bangkok – A340 – Thai Airways
  18. Londýn H. – Dubai – B777 – British Airways
  19. Londýn H. – Melbourne – A380 – Qantas
  20. Londýn H. – Kuwait City – B747 – British Airways

 Pokud jde o letecké společnosti využívající náš vzdušný prostor, tak vedle domácích ČSA případně Travel Servise, jsou nad námi nejčastěji vidět německá Lufthansa a British Airways. Hodně jsou tu též Emirates a Etihad Airways ze Spojených Arabských Emirátů, Qatar Airways a také Singapore Airlines startující z Londýna a Frankfurtu. Je tu však ještě mnoho dalších větších či menších společností, např. nízko-nákladové společnosti Ryanair a Wizz Air, jež pravidelně létají i z Brna.

Pro zajímavost – společnost Emirates je největším provozovatelem obřích Airbusů A380, kterých podle informací na planespotters.net v součané době využívá 20 a dalších 70 má objednaných - to je suverénně nejvíce. 


Provoz nad jihem Moravy ve středu 18.1.2012 po 16 hodině.

  1. Londýn Heathrow – Dubai - A380 - Emirates
  2. Londýn Gatwick – Dubai -  B777 - Emirates
  3. Praha – Dubai -  B777 - Emirates 
  4. Newcastle – Dubai - A330 - Emirates
  5. Peking – Milán -  A330 - Air China
  6. Abu Dhabi – Londýn Heathrow - A330 - Etihad Airways
  7. Muscat  – Londýn Heathrow -  A330 - Oman Air
  8. Birmingham – Dubai - A330 - Emirates

Pokud bychom mapku rozšířli, za Air China by byl navíc vidět Boeing 747 společnosti Korean Air, mířící ze Soulu do Říma.


 Při pohledu na množství letadel ve vzduchu je nutné si uvědomit i to, že každé letadlo musí někdo ze země řídit, každé  letadlo má na palubně určitý počet cestujících (v případě A380 až 550), případně určité množství nákladu, což vyžaduje potřebné zázemí letišť pro odbavení cestujících, vyložení a naložení, a vše ve vzduchu i na zemi musí splňovat vysoké požadavky na bezpečnost.

Provoz nad ČR 23.8.2011 v poledne


Na závěr ještě pár slov o použitých mapkách. Všechny jsem čerpal z  http://www.flightradar24.com/ , kde je možné sledovat na živo aktuální letecký provoz a to především nad Evropou, která je tímto systémem nejlépe pokryta.  Při najetí na ikonu letadla se nejprve objeví volací znak, po rozkliknutí pak linka, která naznačuje trasu od startu z letiště, a jejíž barva symbolizuje aktuální výšku – od nejnižší bílé až po nejvyšší červenou. Zároveň se v postraní liště zobrazí všechny dostupné informace o letadlu a letu – fotografie konkrétního stroje, společnost, číslo letu, start a cíl letu, typ letadla, přesná výška letu, rychlost a další informace. Ne všechny informace jsou vždy dostupné a ne všechna letadla jsou zobrazena. Zejména starší typy letadel nejsou na mapě vidět.

Kliknutím na číslo letu je možné získat informace o trase, vzdálenosti a délce trvání letu. Taktéž fotografie letadla se dá rozkliknout do většího formátu s informacemi o místě vzniku snímku, autorovi a podrobnostmi o stroji.

Mapa dále umožňuje přepnutí na satelitní verzi, která umožňuje kvalitní zvětšení vyznačených letišť. Tady bych  doporučil prohlédnout si např. Frankfurt, Londýn Heathrow nebo Dubai.


Animace leteckého provozu - A Day in the Life of Air Traffic Over the World