Loňský  rok byl (alespoň v našem regionu) velmi bohatý na modré ovoce a tím samozřejmě i na Slivovici. A když je dostatek Slivovice není problém zkusit výrobu nějakého domácího likéru, jako je Ořechovka.

Receptů na Ořechovku je po internetu mnoho. Když jsme se doma naposled rozhodli naložit Ořechovku, tak přestože jsme měli recept,  hledal jsem ještě další varianty. Receptů (většinou velmi podobných) se našla celá řada, ale kupodivu žádný neodpovídal tomu našemu.

Ořechovka (se zeměžlučí a puškvorcem)

25 ořechů se nakrájí na tenké plátky. (Musí být ještě zelené, měkké a bez skořápky, proto je teď nejvhodnější doba.) Dají se do 4 litrové sklenice, přidají se 3 dkg cukru, 10 stonků zeměžluče, 3 dkg puškvorce, trochu celého koření, hrst višní. Zalije se Slivovicí a nechá 5 týdnů na slunci. Potom se procedí a slije do lahví.

Když jsme ji posledně dělali, naložili jsme ještě jednu dávku podle receptů nalezených na internetu. Ve srovnání s touto měla Ořechovka se zeměžlučí a puškvorcem ostřejší a trpčí chuť. Celkově byla silnější a mnohem více žaludečním likérem. 

Puškorec a zeměžluč se dají sehnat v lékárně. Jestli se nepletu, tak tady u nás je měli v Zámecké lékárně ve Slavkově (a mám pocit, že i v lékarně u Zámku v Bučovicích). Recept je dost silný, takže zeměžluče a puškvorce raději méně a především zeměžluče menší množství než puškvorce.