Nevolte je oni se nezměnili ! Tak varuje a vyzývá spisovatel Jiří Stránský v článku, který vyšel v dnešní MF DNES. Autor zde upozorňuje na nebezpečí zesílení vlivu komunistů díky nadcházejícím volbám.

Upozorňuje, že komunisté ve své kampani využívají závisti a odporu vůči církevním restitucím, přičemž si bere na mušku protirestituční projev soudruha Grebeníčka ve Sněmovně. Připomíná, že nesmíme zapomenout jaké to je žít v útlaku a že svými hlasy můžeme ve volbách posílit  vliv strany, která toho symbolizuje.

Další článek, který mě zaujal vyšel na zpravodajském portálu idnes s titulkem Vy jste tady zase?! vyběhl muž se sukovicí na šéfa KSČM Filipa. Tady jde od „incident“, kdy v Teplicích vystoupil jeden rozhořčený muž proti předsedovi komunistů Filipovi. Prý ho dopálilo, jak téměř čtvrt století po sametové revoluci komunisté klidně chodí po ulicích, rozdávají letáky, dětem u škol perníčky a slibují lepší zítřky, jako kdyby lidé zapomněli, co všechno mají na svědomí.

Jako by lidé zapomněli, co všechno mají na svědomí. Je to už 21 let, co padl komunistický režim, a přesto, že se média poměrně často věnují období totality, tak se mnohdy jakoby začínalo zapomínat. Anebo, a to spíš,  se období komunismu začíná zdát jako už příliš vzdálené a současní komunisté nejsou považováni za ty co tu byli před revolucí. A to je chyba. Komunisté se sice tváří a přesvědčují, že to nejsou ti co tu vládli před dvaceti lety, ale přesto jsou to pořád ti samí lidé. Například takoví soudruzi  Štěpán a Grebeníček by mohli vyprávět.

Komunisté jsou pořád ti samí a proto je nelze podceňovat a stále je potřeba si uvědomovat co napáchali a to  především s volebním lístkem v rukou. 

V knize Jihlava ve spárech STB, její autor Martin Herzán: „Kdo se nepoučí ze své minulosti, je odsouzen k tomu si ji zopakovat“  

Docela mne i udivuje, že přes všechno předvolební soupeření snad žádná z politických stran, a to ani z pravicových, svou kampaň nijak zvlášť necílí právě proti komunistům. 


Článek spisovatele Jiřího Stránského zde: Komunismus jejich vezdejší.pdf