Potřebujete poradit s důležitým rozhodnutím? Rodina, zaměstnání, škola, vztahy... Volejte věštce. Podobné slogany nám čím dál častěji znějí z televize. V programech některých TV kanálů se trvale zabydlely pořady jako Volejte věštce či EZO.tv, kterým je každý den vyhrazeno i několik hodin vysílacího času.

 

Množství času vyhrazené pro tyto pořady vypovídá o tom, jaký je o tyto služby zájem, a to přes vysoké telefonní sazby. Stále více lidí neváhá s využitím služeb magie, esoteriky, kartářství a  mnoha dalších pochybných praktik. Snaží se vyřešit svoje problémy či získat nějaký prospěch, a to co nejdříve, ideálně ihned, a především s vynaložením co nejmenší vlastní námahy. Dejte mi to co chci ( jako někde v samoobsluze ), ale nechtějte po mne abych sám něco dělal – abych si uvědomoval svoje vlastní chyby, abych na sobě něco měnil, sám hledal co dělám špatně a snažil se to napravit...   Je to jako chtít lacino nakoupit kvalitní zboží. Značkový výrobek z tržnice. Podvrh, padělek, zmetek, který může být i nebezpečný. V případě zmíněných praktik není o nebezpečí pochyb.

 

Někteří se nechávají různými kartáři, čaroději a kdoví kým vším, bez rozmyslu doslova ovládat. Před několika lety jsem v jedné brněnské tramvaji vyslechl rozhovor mezi dvěma dívkami, kdy jedna mluvila o své matce a říkala té druhé: ...Máma byla u kartářky a ta jí řekla, že to stejně není její poslední partner, takže ona už ten vztah podle toho tak brala... ...že o moc nejde...  Když pominu to, že ta matka byla zjevně rozvedená a žila s partnerem na hromádce, tak ona si jen tak nechala od nějaké „vševědoucí“ kartářky rozbít vztah.

 

Nedávno se mi donesla podobná historka. U dveří jednoho domu zazvonil muž. Když mu otevřeli řekl, že chce mluvit se ženou, která tam bydlí. Jakmile ta nic netušící žena přišla, muž spustil křik se spoustou nadávek a urážek. Co prej si to dovoluje číst jeho manželce z karet, že se sním má rozvést ? Křik byl takový, že přiběhli muži co byli v domě. Když se později trochu zklidnil, vyšlo  najevo, že hledal dotyčnou kartářku, ale jaksi přehlédnul, že na okrese jsou dvě obce stejného názvu, a on se nachází v té špatné.

 

Ještě bych se vrátil k těm šíleným okultistickým pořadům v televizi... Před časem jsem přepínal program a náhodou jsem natrefil na zmiňovaný EZO.tv. na TV Barrandov. Na obrazovce byla jakási žena, která zřejmě reagovala na hovor s divákem a říkala ( už si to nepamatuji slovo od slova ): „... ujišťuji vás, že se bílou magií zabývám už mnoho let, a patřím v bílé magii k nejuznávanějším v republice, ale nezlobte mne, protože umím používat i tu černou a věřte mi, že to je pro mne jednoduché jako lusknutí prstem. Tak si se mnou nehrajte...“ Pak si nejspíš uvědomila, že je vysílání, tak aby tu výhružku trochu zmírnila, dodala: „...ale já ji nechci použít, protože vím, že by se mi to vrátilo.“

 

Poté jsem rychle přepnul. Neskutečná drzost. V živém odpoledním vysílání zazněla taková otevřená výhružka, která jasně ukázala, co je to za svinstvo. A stačilo náhodných několik vteřin. A co asi všechno vyslechnou ti, kteří to sledují pravidelně ? A stejně je o to vysílání zájem, stejně se dál experimentuje s magií, okultismem, esoterikou...

 

Přitom, existuje jednoduchý způsob, jak řešit problémy, jak najít štěstí. A nestojí to ani halíř. Stačí si uvědomit své problémy, chyby, hříchy a odevzdat je Bohu skrze svátost smíření, modlitbu...Důvěřovat Bohu.  Jenže to se zdá být příliš složité.

 

Lidé stojí o pohodlí, požitky a zábavu - to však není cesta ke spáse a Bohu.