„Jeď krajně opatrně.“ Toto často připomíná můj otec těm, kteří sedají za volant a chystají se někam odcestovat.  Někomu by to mohlo připadat jako bezpředmětné, protože opatrnost by měla být pro každého řidiče naprostou samozřejmostí. Bohužel na silnicích se pohybuje dost takových, kteří jezdí nejen neopatrně, ale často až nebezpečně.

Osobně se nepovažuji za kdovíjakého řidiče, přestože řídím už dost dlouho a nejezdím zrovna málo. Nejsem neomylný a taky nadělám kopance ...loni jsem málem nedal přednost autobusu na křižovatce v Brně u Vaňkovky, protože jsem ze zkušenosti předpokládal, že autobus téhle společnosti bude odbočovat a já si vůbec neuvědomil, že nemá zapnutou směrovku.  Naštěstí se ozval a já ho pustil, byl jsem sice za vola, ale nic se nestalo - ...moje chyba ! Nebo jsem zjara začal u předjíždět, a až pozdě si všimnul, že ten kterého předjíždím je součástí svatební kolony asi čtyř aut. Všechny vozy byly těsně za sebou, takže cpát mezi ně se nešlo, tak jsem musel přidat a dopředjíždět tam, kde už jsem neměl co dělat. Naštěstí ta "kolona" jela o dost pomaleji a provoz v protisměru nebyl. Ne, nejsem stoprocetní, ale snažím se respektovat předpisy a jezdit tak, abych neohrožoval sebe ani nikoho okolo.

 

Jednou z velmi častých příčin problémů na silnicích je, že řidič nepřizpůsobí svou jízdu stavu vozovky. Nebudu připomínat, že to v zimě klouže, že když silnice navlhne (a to i v létě ), tak je to mnohdy horší než za deště atd...

Kolem naší vesnice vede silnice 1.třídy E50, která je hlavním a velmi frekventovaným tahem na Uherské Hradiště, Uherský Brod a pak dál na Slovensko – to jen proč se k ní později budu ještě vracet.

Před lety jsem ještě jako dítě jel s rodiči na Vysočinu. Bylo to na začátku ledna. Bylo nedělní ráno, takže skoro žádný, provoz, teplota kolem nuly, jasno, silnice místama suché, místama vlhké, promrzlé a namrzlé, jak se záhy ukázalo. Sjížděli jsme po E50 od Slavkova směrem k Holubicím. Těsně před Holubicemi je táhlá zatáčka - z našeho pohledu pravotočivá. Když jsme byli nějakých 100 m od tohoto místa, viděli jsme jak v protisměru jedoucí Favorit – Forman dostal v této zatáčce smyk, vjel do protisměru, čelně narazil do meze, odrazil se, otočil o 180° a narazil do meze zadní částí. Nikomu se naštěstí nic nestalo, jen auto bylo rozmlácené. To místo je hodně zrádné. Od Holubic se sem najíždí v plné rychlosti, protože se řidiči snaží nabrat rychlost před stoupáním. Když se pak k vysoké rychlosti přidá námraza, mokro, hustý provoz, je na problémy zaděláno. Nedávno se tu podobná nehoda stala za plného provozu – jedno auto, které tu zatáčku nezvládlo, s sebou vzalo další tři... viz. HZS JMK

Podobně. Jel jsem s otcem od Velkých Pavlovic k Bořeticím. Ten den trochu sprchlo a silnice byla ještě v některých místech vlhká, nedoschlá. Když jsme se blížili k Bořeticím, jel proti nám Favorit, který v ostré pravotočivé zatáčce dostal smyk, vyjel doprava do trávy, kde se stočil předkem směrem k silnici, přeletěl přes střechu a přistál opět na kolech. Člověk by nevěřil, s jakou lehkostí se to auto přetočilo. Opět se nikomu nic nestalo. V autě jel nějaký muž se svou dcerou, který když vylezl ven, tak prohlásil: „...to nebylo vidět, že je to mokrý...“ Ale bylo. Naštěstí to odneslo jen auto.

 

Jedním z nešvarů v  provozu, je narušování plynulosti, a to jak nepřiměřeně rychlou jízdou, tak i bezdůvodně pomalou jízdou. Nedávno přede mnou jela šedesátkou červená Fabia v místě, kde bez problému mohla jet 80 až 90. Před sebou měla úplně volno, já za sebou táhnul naložený přívěs, v protisměru byl provoz, takže předjet nešlo, a za mnou kolona. A taková situace není nic neobvyklého. Někteří v domnění, že čím jedou pomaleji, tím je se chovají bezpečněji, způsobují opak. Na druhou stranu ti co jedou po dálnici 150 a víc hodně omezují v předjíždění nákladní vozy a vůbec všechny, kteří jedou a musí jet jen okolo 100 km/h... 

Tak jak je potřeba přizpůsobit jízdu stavu vozovky, je potřeba brát v úvahu i aktuální provoz, v rámci možností se přizpůsobit, a co nejméně narušovat plynulost, z čehož pak dost často vznikají kolony.

Kolona je vždy nebezpečnou situací. Řidiči jsou nervózní, mnozí kličkují ze strany na stranu, vyčuhují zleva, zprava, na dálnici pak přejíždějí z pruhu do pruhu podle toho, který se zrovna pohnul. Případně někteří chytráci, začnou kolonu předjíždět po odstavným pruhu, a ucpou i ten. Naposledy jsem byl v koloně na té naší E50tce, u Nesovic, kde se staví křižovatka. Bylo tam omezení a provoz řízen kyvadlově přes semafory. Ve směru od Uherského Hradiště vznikla asi 3 km dlouhá kolona a i tady se našel někdo, kdo začal předjíždět. Až mu pak semafor pustil provoz do protisměru, začal se narychlo cpát zpět. Po projetí kolonou jsem ho ještě dalších snad 15 km viděl před sebou, jak se dere dopředu a přitom stejně nic moc nenaspěchal. Jak se říká: Pospíchej pomalu.

 

Pokud jde o pospíchání, tak se někteří se řídí heslem: Čím rychlejší, tím lepší a všichni ostatní mi jděte z cesty. Na dálnicích a silnicích mimo obce si člověk občas připadá jak na nějakých závodech. Člověk jede po dálnici, při předjíždění to přetáhne až ke 140 a stejně má na kufru nalepenejch dalších pět aut, nervózních jak sáňky v létě, že si je někdo dovolil přibrzdit. O bezpečné vzdálenosti nemůže být ani řeč.

Ještě horší je, když se nedodržuje rychlost tam, kde je záměrně omezena. I když omezení rychlosti může na první pohled vypadat zbytečně, tak většinou má svůj důvod a jednoznačné opodstatnění.

Opět se vrátím k té naší E50. Je tu např. omezení na 70km u křižovatky na Velešovice...odbočuje se tu k Velešovicím, je tu výjezd z polní cesty, od Holubic je sem především v noci špatně vidět. Takže to omezení je tu na místě. Ono to nevypadá, ale nehody tu bývají. Sestřenice s manželem tu před několika lety málem při nehodě přišli o život.

Podobně je to s omezením na 70km u Hodějic...odbočuje se tu k benzínce a k Hodějicím, a navíc je tu výjezd z poměrně frekventované polní cesty. Opět je to místo častých nehod. A rychlost se tu nedodržuje. Často se mi stává, že když tu uberu na 70, tak jsem někým jednoduše předjet....přes plnou čáru, zebru, odbočovací pruhy, sedmdesátka nesedmdesátka...

V době, kdy ještě Slavkov neměl obchvat byla podobně nebezpečným místem se spoustou těžkých nehod křižovatka k Němčanům, která je o pár set metrů dál, nicméně dnes ta už není součástí E50.

 

Ad předjíždění. Způsob jakým jsou někteří schopni předjíždět se mnohdy rovná hazardu, který navíc ohrožuje i všechny okolo.

Před časem se mne pokoušel v Buchlovských kopcích předjet kamion. Rozjetej se začal cpát do levého pruhu, v místě kde díky sérii zatáček nebylo dost dobře vidět, což si záhy uvědomil, když se mu v protisměru objevil další kamion. Už z dálky musel vidět mne s přívěsem, i kamion, který jel přede mnou, a který jsem nemohl předjet. Vůbec by mne nenapadlo, že by se tady mohl o předjíždění pokusit, zvlášť když o pár set metrů dál byl stoupací pruh. Naštěstí se zavčas vrátil. Pokud by se mu to nepodařilo a srazil s tím protijedoucím byla by z toho pořádná mela, do které by smetl i všechny okolo.

Další kousek předvedl řidič, který mne předjížděl někdy před pár týdny u Slavkova. Jel jsem od Nížkovic ke Slavkovu. Těsně před Slavkovem je alej, za kterou se silnice lehce zvedá a hned zas klesá. Taková ta houpačka. Díky tomu tu není vidět za horizont a tím pádem je tu plná čára. A přesně tady jsem byl předjet, dalo by se říct naslepo. Hodně nebezpečná situace, zvlášť když se těsně poté objevilo auto v protisměru. Přitom stačilo pár sekund počkat a dalo se bezpečně předjet...

Tento týden jsem jel po dálnici o Lipníka nad Bečvou směrem na Olomouc. Jel jsem 130, předjížděl, přičemž než jsem se sám stihnul vrátit do pravého pruhu, dokonce ještě předtím než jsem se vůbec dotknul dělící čáry, se kolem mne, div ne po trávě, přehnal vůz, který se objevil za mnou.

A dalo by se pokračovat...že někteří nerespektují ani dvojitou plnou čáru, že se přejíždí bez ohledu na provoz v protisměru ( zejména tam, kde je širší vozovka ) – já jedu, a kdo je proti mne, ať uhne...Že někteří to hrnou hlava nehlava a ty pomalejší před sebou ( byť jedou předpisově ) popohání blikáním...na dálnici docela běžná situace.

 

A ještě jedna událost, ke které jsem se na silnici dostal. Bohužel. Nechci nikoho strašit, ale přesto se o tom zmíním, protože to byla naprosto nekompromisní ukázka toho, jaké důsledky může mít jedna jediná chyba za volantem...

Stalo se to v roce 2003 nebo 2004 (nejsem si už jistý) před Vánocemi. Nedaleko Lipůvky na hlavním tahu z Brna do Svitav se v plné rychlosti čelně střetly dvě Felicie. Žena, která jela v červeném voze vyjela z neznámého důvodu do protisměru, kde se srazila s druhým vozem zelené barvy, ve kterém jel manželský pár se svou asi 17 letou dcerou. S rodiči jsme přijeli k nehodě jen pár minut poté co se stala. Tvořila se pomalu jedoucí kolona, všude kolem byla spousta lidí. Pamatuji si, že tam byla nějaká zdravotnice a objevil se tu i muž od záchranky, který nebyl ve službě a náhodou tudy projížděl. Záchranáři ani od policie tu ještě nebyli. Náraz byl tak silný, že oba vozy pootočil o 90° vůči směru jízdy a u obou rozdrtil přední část, a to takovým způsobem, že z motorů a toho co bylo okolo nic nezbylo.

Asi po 7 minutách, které se zdály jako věčnost, přijeli první hasiči a krátce na to přistál vrtulník. Následky nehody byly velmi tragické. V zeleném voze, jež nehodu nezavinil zahynula mladá dívka na zadním sedadle a její matka sedící vepředu na místě spolujezdce. Řidič tohoto vozu byl těžce zraněn, ale přežil. Řidička druhého vozu byla taktéž těžce zraněna, později však v nemocnici zemřela. Zlomek sekundy, mžik, stačí k takové tragédii.

Pár dní po nehodě jsme se dozvěděli, že ti lidé ze zeleného vozu pocházeli ze sousední vesnice, ani ne 2 km od nás.

 

Dalo by se toho napsat mnohem víc. Tady jsem se na několika příkladech, které mi utkvěly v paměti, pokusil ukázat na některé problémy v provozu resp. co se může stát a co se všechno děje a je s tím potřeba počítat. Člověk si totiž ledacos neuvědomuje nebo ani nedokáže představit, dokud to na vlastní oči nevidí nebo, nedej Bůh, si to nezakusí.

Přesto všechno, není třeba se jízdy autem bát. Přeji všem, kdo sednou za volant či se jen svezou, bezpečnou cestu bez nehod a jiných problémů. A jeďte krajně opatrně.