Začíná mistrovství světa v hokeji, tak jsem přemýšlel co sem dát, aby se to týkalo hokeje. Notoricky známé záznamy z předchozích mistrovství ? Tentokrát ne. K hokeji a k mistrovství zvlášť, ale vůbec ke sportu, patří televizní přenosy a samozřejmě komentátoři. Zvláště ČT v čele s Robertem Zárubou si dává záležet, aby poskytla servis a komentáře na té nejvyšší možné úrovni.

 

Já bych zde chtěl však představit jiného komentátora. Jmenuje se Josef Morávek, mezi fanoušky známý jako „dědula“, člen promoTEAMu HCD, jež díky své HZStv1 už skoro deset let zprostředková nám fanouškům hokejové Dukly Jihlava komentované video přenosy ze všech domácích zápasů a v play-off i těch venkovních.

O komentování se původně starala dvojice Dugi a Mary neboli Dušan Majer a Pavel Mareček. V poslední době však komentář obstarává příležitostně pouze Mary, ale většinou přenos běží jen čistě s ruchem stadionu. A tak se občas mikrofonu ujme dědula, který si na nic nehraje, komentuje svým osobitým způsobem, tak jak mu hlas dovolí a hlavně tak jak to sám cítí, naprosto neformálním způsobem.

A to je co se mi na jeho komentáři líbí. Na nic si nehraje, hokejem se baví, a hlavně je fanoušek Dukly a vůbec se nesnaží být nestranný, ale přitom si zachovává respekt k soupeři.

Když se ve sportu nedaří, tak se obvykle nadává a to kolikrát hodně nevybíravě, přestože sportem by se fanoušek měl především bavit a jít si na zápas odpočinout a byť každý chce vyhrávat, tak vždy by se mělo končit podle hesla: Sláva vítězům, čest poraženým! A tento komentátor ukazuje, že se dá sportem bavit, i když se zrovna nedaří. 

Letos s 1.zápasem čtvrtfinále play-off 1.ligy, přešel promoTEAM s vysíláním svých přenosů ze svých stránek poprvé na server youtube. Tím se zvýšila dostupnost tohoto přenosu, a byť to nebyl první komentář v podání děduly, tak vzbudil pozornost a to i u samotného Roberta Záruby, který napsal na Twiteru: „Komentátor "Černej Pěšek" - doporučuju, trhá se to, trochu neučesaný styl, ale co prolezlo, to skvostná hláška.“ Podle komentářů  se drtivá většina diváků přenosem bavila, byť to některým připadalo jako hospodský komentář, úlet, zkrátka názorů bylo víc. Drtivou většinou kladných.

Objevily se i nějaké články v médiích. Na Twiteru Roberta Záruby byl druhý den komentář, že se záznamem zápasu už od rána baví celá sportovní redakce, ale už nevím jaká, znovu se mi tu poznámku nepodařilo najít. Ohlas byl takový, že dědula pak odkomentoval celé play-off.

Kompletní záznamy všech zápasů play-off, které letost promoTEAM odvysílal, lze zhlédnout na jejich youtube kanálu viz. video a odkaz níže ;-)

 


 

Co také zaznělo: ( časový údaj v závorce = čas od začátku přenosu )

(43:35) „V současné době jsou Rytíři v plném počtu a hned Gutwald zas zaútočil na... a dost... Bylo tam pěkný prase, no ale...Co se děje ? ...Šest na straně Rytířů ...“

(44:25) Naši hráči jsou stále vobsazováni. ... No, tak jsme to teďka pochytali, je to dobrý, ale...ty jsou nebezpečný Rytíři, ti prostě jsou..., do toho jdou tvrdě, se s náma vůbec nemazlej... A... ješšš...co to bylo za nahrávku ... takhle se nedá hrát přesilovka přeci...“

(45:30) „Tam toho moc neuděláte u toho hrazení, voe...No a dokonce máme i protiútok Rytířů...“

(46:00) „ Nooo...dostal pěknou... ...Čachotský dostal pěknou leteckou show...“

(47:08) „Na levé obraně je Kaláb...a bude střílet ! ...Zlomil hokejku ! Z čeho mu ty hokejky dělaj, to snad není normální, voe...“

(48:22) „Ty přesilovky nám zatím moc nejdou, chodívaly nám líp. Nooo, ale co naděláme, 1:0 vedeme, přátelé, je to dobrý...“

(50:22) Nooo, teď nás Rytíři pěkně melou, Pitule, ... ...teď se trošku utnuli...“


(50:52) Teď nám rozhodčí pískli...offside, nebo co nám pískli ? Nevidim. Aaaa, tam pan rozhodčí vysvětluje, že byli, že jsme byli venku z útočnýho pásma...Je to dobrý, nedali nám vyloučení...“

(51:30) „Tak přátelé, my vám děkujeme za váš zájem o náš přenos. Jak mi teďka hlásil režisér Dugi, v současný době nás sleduje 751 kusou... ...no promiňte kusou, divákou....“

(53:00) „Nooo, střílej...hop. Aááá chytá... ...A teď byl sraženej náš hráč na brankáře... Melenovskej. Rozhodčí nic. Prostě deme dál... “

...

(2:24:01) Došlo k všeobecnému střídání. Tenkrát přihrávku nedostal, Kaberle nahrával ... tady to prošlo úplně ... rozhodčí...teď je někdo bez ruky, tam se válí nějaká ruka. Je to dobrý, to byla jen rukavice. Dragoun. ... ...Co blbne ?!? No to bylo dobrý teda, von si projede vlastním pásmem.

(3:08:05) „Puk drží Rytíři a vypadá to... ...rozhodčí hrajou s náma nebo proti nám, teďka nevim. ...“

(3:08:35) „Nooo, střílej !! Kaláb !! Rozhodčí píská něco. Nevím co. Rozpažuje ruce nad hlavou. Aááá, vono vlastně skončilo prodloužení. Takže přátelé, ani po prodloužení se nic nestalo, a teď po krátkém uhlazení ledu budou nájezdy.

 

 

 

I takhle může vypadat komentář hokejového zápasu, neformálně, fanouškovsky, vtipně, jednoduše, bez potřeby si na něco hrát ... ;-)

 

Další zápasy lze shlédnout na kanále HZStv1: https://www.youtube.com/user/HZStv1/videos