Když se řekne koláče, většina lidí si vybaví valašské Frgaly případně Domažlické koláče. Málokdo si však vzpomene na koláče Pajerské. Ty jsou typické pro oblasti Vysočiny, kde byla do druhé světové války silná německá populace. Ostatně i samotný název Pajerský má původ v německém označení pro Bavorsko – Bayern. Někdy se pro tyto koláče můžete setkat jen s označením „Německé koláče“. Zkrátka, je to jedna z památek, podobně jako třeba Pajerské kroje, na něměckou komunitu, která žila v některých oblastech Vysočiny, zejména pak v okolí Jihlavy. Často se tyto koláče pečou o poutích jako pouťové koláče.

Recept je to poměrně pracný a vzhledem k ceně másla a tvarorohu i docela nákladný, ale když se  povedou tak jak mají, je to opravdová pochoutka.

A jak se dělají? Je to kynuté těsto, rozválené na placku, na kterou se nanese tvarohová případně povodilová náplň, okraje se ze čtyř stran přehnou, tak aby koláč měl tvar čverce. Náplň se pak posype strouhaným perníkem a koláč se upeče. Po upečení se nechá trochu vychladnout, a poté se bohatě pocukruje práškovým cukrem, a vše se přelije rozehřátým máslem. Pak už stačí nechat vše vychladnout, zatuhnout a můžeme podávat.

 

Kdo by chtěl zkusit...

 

Těsto:

1kg polohrubé mouky

20 dkg másla

20 dkg krystalového cukru

2 žloutky

1 celé vejce

4 dkg kvasnic

1 dkg soli

1 vanilkový cukr

½ l mléka

(6-7 koláčů)

 

Náplň:

1 kg tvarohu (kvalitní modrý, žádný z kalíšku, musí být pěkně tuhý, pokud je potřeba, tak raději před použitím ještě trochu vymačkat, jinak se pod náplní udělá vroubek)

2 žloutky

1 celé vejce

25 dkg krystalového cukru

10 dkg másla

5 dkg rozinek

 

Poleva:

Strouhaný perník (někdy se těžko shání, tady u nás ho běžně mívají obchody řetězce COOP)

Práškový cukr

Máslo (množství podle potřeby, na celou dávku padne přibližně kostka másla)

 

Na jeden koláč: 30 dkg těsta, 25 dkg náplně.

 

Postup:

Z uvedených ingrediencí uděláme těsno a necháme vykynout. Mezitím připravíme náplň. Po vykynutí těsto vyklopíme a odměříme na jednotlivé koláče. Celá dávka by měla vyjít na 6 až 7 koláčů.

Začneme postupně tvořit jednotlivé koláče. A to tak, že...

 

- ustřihneme pečící papír velikostí podle plechu

- na papír přeneseme těsto a rovnoměrně rozválíme na placku

- po celém středu placky rozetřeme náplň

- bohatě posypeme perníkem a ze čtyř stran přehneme okraje, aby koláč dostal tvar čtverce  

- i s papírem přeneseme na plech a dáme péct (180 až 200 °C až jsou okraje pěkně zlatavé)

 

Po upečení přichází finální fáze, která dělá Pajerký koláč Pajerským koláčem. Po vyndání z trouby necháme chvíli vychladnout, následně pocukrujeme práškovým cukrem a přelijeme (pokapeme) rozehřátým máslem a vše necháme vychladnout a máslo zatuhnout. Cukrem ani máslem nešetříme. Na koláči tak vznikne vrstva polevy, která mu dává charakteristickou a nezaměnitelnou chuť.

Pokud někdo nemusí tvaroh, další možností je udělat povidlovou náplň. Postup je úplně stejný...pečící papír, na něj těsto, udělat placku, posypat perníkem, přehnout okraje, upéct, posypat cukrem, přelít rozehřátým máslem, nechat vychladnout a zatuhnout.  Krájíme na výseče.