Kapr s bramborovým salátem neodmyslitelně patří k tradiční večeři na Štědrý den. U nás mu však ještě předchází švestková omáčka. Ani nevím jestli se tady v okolí něco podobného dělá, protože tento zvyk a recept si moje mamka přinesla z rodné Vysočiny.
Co potřebujeme:
- hrst sušených švestek – namočíme přes noc
- povidlí
- skořice
- hřebíček
- cukr
- strouhaný perník
- mandle
- ořechy
- rozinky
Postup:
Do předem namočených švestek přidáme lžíci povidlí, špetku mleté skořice a hřebíčku. Podle chuti přidáme cukr a vaříme až ovoce změkne ( rozvaří se, případně rozmixuje ). Poté zahustíme strouhaným perníkem, přidáme drcené mandle ( případně ořechy ) a rozinky, které před tím na chvíli namočíme do rumu. Znovu povaříme.
Omáčka se může podávat teplá i studená a obvykle se k ní přikusuje vánočka.
Dobrou chuť a pokojné svátky ;-)
Komentáře
To letos uvařím
Takže to vlastně není ani tak omáčka, jako spíše sladká polévka. Něco jako se dělává v Německu. Díky.
Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.