Nejstudenější začátek jara za posledních 100 let, běžel dnes titulek na ČT24. O počasí byl také článek na titulní straně  včerejší MF DNES... Předpověď?  Radši se koukněte z okna, radí meteorologové. 

Od poloviny ledna pořád to samé...mráz, sníh...břečka, pár dní slušně a znovu mráz. Navíc, kdo trochu blíže sledoval předpovědi mohl si všimnout, že ne vždy se odehrálo to, co bylo ohlášeno, případně byly některé předpovědi docela dost upravovány.

Mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu pro MF Dnes uvedl: „Objevila se teorie , ale je to skutečně jen teorie, že počasí u nás ovlivňuje extrémní odtávání arktického ledu.“  Studená voda z ledovců se dostane do Atlantského oceánu, kde ochladí Golfský proud a tím i vodu v oceánu. To se pak odrazí na počasí v Evropě. Skutečně jen teorie? 13. září 2012 vyšel článek Rekordní tání v Arktidě přinese Evropě extrémní zimu, varovali vědci, podle kterého skupina vědců z New Jersey varovala, že rekordní úbytek ledu zaznamenaný přes léto v Arktidě se v zimě projeví extrémními jevy počasí v Evropě a Severní Americe.

Podle MF DNES meteorologové připouštějí, že pro předpovědi počasí v Česku budou muset více zohledňovat tání ledovců a tím i teplotu oceánu.  „Dnes by na to  výkon našich superpočítačů nestačil. Jakmile se do budoucna zlepší výpočetní technika, tak budeme moci zadat do našich modelů další parametry, které se během roku objeví. Předpověď pak bude přesnější,“ slibuje mluvčí meteorologů.


Přesto, určitě nelze říct, že by předpovědi počasí byly  nepřesné a špatné. Nikdo a nic není stoprocentní ani předpovědní modely, ale rozhodně to není takové, jak by se mohlo zdát z titulku v MF.

Kde lze sledovat předpovědi:

http://www.chmi.cz ...Český hydrometeorologický ústav (Model Aladin, srážkový radar, detekce blesků...)

http://www.sat24.com/...počasí v Evropě

http://www.weather24.com

http://www.wetter.com/